Tjally van Diepe (18-08-1962) is al van jongs af aan creatief. Zij geniet enorm van het werken met verschillende soorten klei. Het is steeds weer een fantastische uitdaging om aan de slag te gaan en een nieuw werk te zien ontstaan onder haar handen.
Klei is bij uitstek een volledig natuurlijk product en Tjally gaat er met waardering en eerbied mee om. Tjally noemt zichzelf ook wel eens een beelden-bouwer. Ze bouwt letterlijk beelden. Ze stapelt repen, rollen en stukken klei. Haar beelden zijn hol, vaak voorzien van doorkijkjes.
Onderwerpen en inspiratie voor haar werken haalt Tjally uit haar directe omgeving, uit boeken, tijdschriften, kranten, vakanties, film en muziek.
Haar stijl is ‘werkelijkheid met een flinke knipoog’. Tjally’s voorkeur gaat uit naar het bouwen van romantische dorpjes met doorgangen en steegjes. Lichtinval zorgt hierbij voor een speels element.
De werkelijkheid wordt op een humoristische wijze vertaald en is dan ook geen natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid. De beelden zijn direct herkenbaar maar dagen de kijker ook uit tot een nadere inspectie.
Naast huizen en dorpjes maakt Tjally graag vrouwfiguren. Afrikaanse beauty’s of dames verscholen in rozentuilen. In al hun eenvoud het mooist.
Haar werken maakt Tjally af met verschillende glazuren en oxides. Na het volledige bak- en glazuurproces wordt er vaak verder gedecoreerd met een zeer fijne penseel en glas- of acrylverf om grapjes en aandachtspunten in de beelden te verwerken. Af en toe gebruikt Tjally goud-luster. Een prachtige manier om heldere gouden accenten aan te brengen.
Het maakt de beelden uniek en eenmalig.
Dat is Tjally’s kracht.