Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (regel 6607 van /home/deb95406/domains/artgrave.nl/private_html/includes/common.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (regel 6607 van /home/deb95406/domains/artgrave.nl/private_html/includes/common.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/deb95406/domains/artgrave.nl/private_html/includes/common.inc).

Henri Elbers

Ontmoeting

Naam:                             Henri Elbers

Adres en atelieradres:        10 Meilaan 2  5433 KB Katwijk (Noord-Brabant)           

Telefoon:                          06 - 516 40 398

E-mail en website:             elbersde@xs4all.nl

 

Exposities:

1995             Deelname aan het project ‘Bunkers in het Land van Cuijk’

1999             Groepsexpositie Streekschouwburg Cuijk

2003             Expositie Museum het Petershuis Gennep

2004             Deelname Maasoeverproject Cuijk

2004             Deelname Kunstweekend Mook

2005             Expositie Galerie Mosa-Art Katwijk

2005             Deelname Open Ateliers Cuijk

2005             Expositie Josten galerie-meubelatelier Sint Agatha

2006             Expositie 153 kinderkistjes Koetshuis Mensinge Roden

2006             Expositie Museum het Petershuis Gennep

2007             Expositie Kasteel Tongelaar Mill

2007             Expositie Kerkje Persingen

2007             Expositie Centrum voor de Kunsten Eindhoven

2008             Expostie Conferentieoord de Poort Groesbeek

2009             Expositie Galerie Artifex Cuijk

2009             Expositie Museum het Petershuis Gennep

2009             Expositie Acropolis Megen

2010             Expositie Kasteel Hernen

2013             Expositie 't Pakhuis Cuijk

2013             Heilige Martinuskerk Cuijk

2015             Expositie Bronlaak Oploo

2015             Expositie 't Pakhuis Cuijk

 

REFLECTIES VAN EEN INGETOGEN WERELD

De penselen van de Noord-Brabantse kunstenaar Henri Elbers (Katwijk, 1959) staan vrijwel ongebruikt in zijn atelier.  Veel liever krast hij met zijn vingernagels over het papier of wrijft hij met zijn handpalm de kleuren direct op het papier, dan dat hij een penseel in de verf doopt. Een penseel is voor hem al teveel afstand, een te groot verlengstuk.

 

Zijn manier van werken is direct. Ook als hij besluit de zojuist opgebrachte laag verf, inkt of krijt weg te vegen, weg te krassen totdat er niet meer dan een vage figuur zichtbaar blijft. Het proces van verf aanbrengen en wegvegen herhaalt zich daarna, net zolang totdat zijn werken de gelaagdheid hebben die hen zo kenmerkt.

 

In een leegte of een vaag vlekkerige achtergrond staan de personen centraal. Vrouwen zijn het, met of zonder vleugels, naakt, zonder gezicht, met lange, steile, zwarte haren, neerhangend naar de aarde waar zij van los lijken te komen, zwevend, drijvend in de ruimte.

 

De vrouwen zijn geïsoleerd in een cocon van strepen of krassen, teruggeworpen op een tweede persoon waarmee zij onlosmakelijk verbonden zijn door een wirwar van diezelfde strepen. Ze worden geconfronteerd met alle problemen die de verbondenheid met zich meebrengt. Of zij trekken zich terug in een zelf gekozen isolement van reflectie, hun gezicht verborgen achter een waterval van zwarte, streperige haren die hen onherkenbaar verbindt met de aarde.

 

In aardse tinten, met veel oranje, rood en zwart, gekenmerkt door een hoge mate van transparantie, schildert Henri Elbers de universele waarden waarvan in deze tijd volgens hem weinig te vinden is. Kwetsbaarheid, geborgenheid, verbondenheid, vergankelijkheid, de rust in jezelf vinden, kwetsbaar durven zijn in plaats van je weerbaar op te stellen. Met zijn schilderijen boort hij diep menselijke gevoelens aan die van alle tijden zijn, maar die niet altijd aan de oppervlakte komen. Zijn schilderijen zijn reflecties van een ingetogen wereld, ontstaan door gecontroleerde expressie.

 

Overige kunstenaars Art Grave

Houdt mij op de hoogte van het laatste nieuws